Wednesday, July 2, 2014

SCIENCE FORM 2 2014 YEARLY LESSON PLAN S.M.K SERIAN

WEEKS
Learning Area /Learning Objectives 
Learning Outcomes 
Eviden
Remarks / Notes
 Review
Week 1
02 – 03
Jan 2014
THEME: MANAGEMENT AND CONTINUITY OF LIFE
Learning Area 1: The World Through Our Senses.
1.1: Understanding the sensory organs       
       and their functions.
a. Identify and relate sensory organ to its stimulus.
b. State the pathway from stimuli response.
B4D1E1
- Five sensory organs have been introduced in Primary Science
Week 2
6 – 10
Jan 2014
1.2: Understanding the sense of touch.
1.3: Understanding the sense of smell.
a. Identify the structure of human skin involved in stimuli detection.
b. State the function of different receptor – pressure, heat, pain, and cold, touch.
c. Draw conclusion on the sensitivity of the skin at different parts of the body towards stimuli.
a. Identify the structure of nose.
b. Identify the position of the sensory cell in the detection of smell.
B3D1E1
B3D1E2
B4D2E1
- The structures of the receptors are not required.
Week 3
13 – 17
Jan 2014
Week 3
20 – 24
Jan 2014
1.4: Understanding the sense of taste.
1.5: Understanding the sense of 
       hearing.
a. Identify the different areas of the tongue that respond different taste.
b. Relate the sense of taste with the sense of smell.
a. Identify the structure of the human ear.
b. Explain the function of the different parts of the ear.
c. Describe how we hear.
B4D3E1
B4D3E1
- Teacher is encouraged to use computer simulation to illustrate the hearing mechanism.
Week 4
27 – 30
Jan 2014
1.6: Understanding the sense of sight
1.7: Understanding light and sight.
a. Identify the structure of the human eye.
b. Explain the function of different parts of the eye.
c. Describe how we see.
a. Describe the properties of light. 
i.e. Reflection and refraction.
b. State the various defects of vision.
c. Explain ways to correct vision defects.
d. State and give examples of the limitation of sight.
e. . State the device used to overcome the limitation of sight
B4D3E1
B3D2E1
- Relate the properties of light to natural phenomena and daily usage.
- Angles of incidence, reflection, refraction and normal are not required.
- Astigmatism, optical illusions, blind spot, monocular and stereoscopic visions should be introduced.
- State the examples of device used to overcome the limitation of sight
31.1.2014 - 1.2.2014  CUTI TAHUN BARU CINA 2014
Week 5
03-07 Feb
2014
1.8: Understanding sound and hearing
a. Describe the properties of sound.
b. Explain the reflection and absorption of sound.
c. Explain defect of hearing
d. Explain ways of rectifying the defect of hearing.
e. State the limitation of hearing and the device used to overcome.
f. Explain stereophonic hearing.
B3D3E1
- Include the device such as hearing aids and stethoscope.
Week 6
10 – 14 
Feb 2014
1.9: Understanding the stimuli and   
       response in plants.
a. State the stimuli that cause response in plants.
b. Identify the parts of plants sensitive to specific stimulus.
c. Relate the response in plants to their survival.
B4D4E1
Responses i.e. 
Geotropism, phototropism, hydrotropism, nastic movement, tigmotropism.
Week 7
17 – 21
Feb 2014
Learning Area 2: Nutrition
2.1Analysing the classes of food.
a. Explain through examples the classes of food.
b. State the function of each class of food
c. Test for starch, glucose, protein and fats.
B3D7E1
Only covered major vitamin and minerals.
- Vitamin B doesn’t need classified into B1, B2 so on.

Week 7
24 – 28
Feb 2014
2.2: Evaluating the importance of a 
       balanced diet.
a. State what a balanced diet is.
b. State the factors that must be considered when planning a balanced diet.
c. Explain how the factors affect a balanced diet.
B4D7E1
Week 8
3 – 7
MAC 2014
2.2: Evaluating the importance of a 
       balanced diet.
2.3: Understanding the digestive 
       system in man.
a. State the quantity of energy in each gram of carbohydrate, protein and fats.
b. Estimate the calories of food taken in a meal.
c. Plan a balanced diet.
a. Explain what is digestion.
b. Identify the part of the digestive system
c. Describe the flow of food particle in the alimentary canal.
d. State the function of digestive organs.
e. List the end products of digestion of carbohydrate, protein and fats.
B4D7E1
B2D1E1
B3D7E2
- The unit of energy in food can be measured either in joules or calories.
- Enzymes should only include amylase, protease and lipase
Week 9
10–14 March 2014
2.4: Understanding the process of 
       absorption of digested food.
2.5: Understanding the re-absorption 
       of water and defecation.
a. Explain the process of absorption of the product in digestion.
b. Make inference about the absorption of glucose through a Visking tube.
a. State how water is reabsorbed in large intestine.
b. Explain defecation.
c. Relate defecation with eating habits.
B3D7E3
B3D8E1
- The structure of vilus is not required.
- Mention vilus increases the surface are for absorption.
Week 10
17 – 21 Mac 2014
2.5: Understanding the re-absorption 
      of water and defecation.
2.6: Put into practice the habits of 
       healthy eating.
a. State how water is reabsorbed in large intestine.
b. Explain defecation.
c. Relate defecation with eating habits.
a. Justify the importance of eating nutritious food.
b. Put in practice good eating habits.
c.  Justify the generous distribution of food to the underprivileged / needy.
d. Relate the dining culture of different people conforming to sensitivities and religious beliefs.
B2D2E1
B3D8E2
22-28 Mac 2014
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL (SEMESTER PERTAMA)
(1 MINGGU)
Week 11
31 Mac – 4 April 2014
THEME: MAN AND THE VARIETY OF LIVING THINGS 
Learning Area 1: Biodiversity.
1.1: Understanding variety of living 
       organisms and their classification.
a. Explain the diversity of living organisms in a habitat.
b. Classify various animals based on common characteristics.
c. Classify various plants based on common characteristics.
d. Explain the importance of biodiversity to the environment.
B3D9E1
B3D9E2
- Basic concept on variety of living organisms has been introduced in Primary Science.
- Highlighted Malaysia is one of the twelve mega-biodiversity countries in the world.
Week 12
7-11 April 2014
Learning Area 2: Interdependence Among Living Organisms And The Environment.
2.1: Analysing the interdependence 
       among living organisms.
a. State what species, population and community.
b. State what habitat and ecosystem are.
c. Identify various habitats in one ecosystem.
d. Explain through examples the interdependence among living organisms and the environment to create a balanced ecosystem.
B2D3E1
- Basic concept of habitat has been introduced in Primary Science.
- During the field work the concept of ecology will be constructed through contextual learning.
Week 13
14– 17
Apr 2014
2.2: Evaluating the interaction  
       between living organisms.
a. List the types of interactions between living organisms.
b. Explain with examples the interactions between living organisms.
c. Justify the importance of interaction between living organisms and the environment.
d. Explain though examples the advantages and disadvantages of biological control in regulating the number of pest in certain areas.
B4D8E1
- Basic concept of prey predator and competition has been taught in primary school.
- Refer to local issues like the rats in paddy field.
18 April 2014
CUTI GOOD FRIDAY
Week 14
21 – 25
Apr 2014
2.3: Synthesizing food web.
a. Explain what producers, consumers and decomposers are.
b. Combine a few food chains to construct a food web.
c. Identify the producer, consumer and decomposer in a food web.
d. Construct a pyramid number from a food web.
e. Relate the food web and the pyramid number to energy flow.
f. Predict the consequences if a certain component of living organisms in the ecosystem are missing.
B4D8E1
- Food chain has been taught in primary school.
- Refer to local problem.
Week 15
28  – 30 
Apr 2014
2.4: Analysing photosynthesis.
a. State what photosynthesis is.
b. State the factors required for photosynthesis.
c. State the products of photosynthesis.
d. Control the variables that are required for photosynthesis.
e. Explain the role of photosynthesis in maintaining a balanced ecosystem.
B3D10E1
- The carbon cycle and oxygen cycle should be included.
1 May 2014
LABOUR DAY
Week 16
5 – 9
May 2014
2.5: Evaluating the importance of  conservation and preservation of living organisms.
a. Explain what conservation and preservation are.
b. Explain the steps taken to preserve and conserve living organisms.
c. Justify the importance of conservation and preservation of living organisms.
d. Support activities organised by various parties to preserve and conserve the living organisms.
B3D10E1
- The role of man in conservation and preservation has been highlighted in primary school.
Week 17
12 
May
2014 
2.6: Evaluating the role of man in 
       maintaining the balance in nature.
a. Explain the effect of human activities on the balance in nature.
b. Describe how man solves problems related to environment.
c. Justify that human need a stable, productive and balanced ecosystem.
  
B2D4E1
B3D10E2
- Discuss the environment issues:
i. Global climate change.
ii. Habitat destruction.
iii. Species extinction.
iv. Air, soil, and water pollution etc.
13 May 2014
WESAK DAY
Week 17
14-16
May 2014
THEME: MATTER IN NATURE.
Learning Area 1: Water and Solution.
1.1: Analysing the physical 
       characteristics of water.
a. State the meaning of the freezing point of water.
b. State the meaning of the boiling point of water.
c. Describe the physical characteristics of water.
d. Explain through examples the effects of impurities on the physical characteristics of water.
B4D9E1
- The Kinetic Theory should be introduced.
- Relate the freezing and boiling point of water to the Kinetic Theory.
16 HB MEI 2014 SAMBUTAN HARI GURU
Week 19
19 – 23
May 2014
1.2: Analysing the composition of 
       water.
a. Determine the composition of water.
b. Test the presence of hydrogen and oxygen.
B4D9E1
The Ionic Theory on electrolysis is not needed.
- Understanding that hydrogen is discharged at the cathode and oxygen at the anode is adequate.
- The ratio of gases is required.
26 – 27
May 2014 
PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN (SEMESTER I)
28 May – 15 Jun 2014
CUTI PERTENGAHAN TAHUN ( 2 MINGGU)
Week 20
16 – 20 Jun 2014
1.3: Analysing the process of 
       evaporation of water.
a. Explain what evaporation is.
b. Explain though examples the factors that affect the rate of evaporation of water with reference to the Kinetic Theory.
c. Compare and contrast between evaporation and boiling.
d. Describe the application of the evaporation of water in daily life.
B4D10E1
B2D5E1
B5D4E1
B3D13E2
Week 21
23 – 27 Jun 2014
1.4: Analysing solution and solubility.
a. Explain what solute, solvent and solution are.
b. Contrast and compare between dilute solution, concentrated and saturated solution.
c. Explain what suspension, solubility is.
d. Explain the factors affecting the solubility of solutes in water.
e. Explain the importance of water as a universal solvent in life.
f. Give examples on the uses of organic solvents in our everyday life.
B2D6E1
B4D11E1
B4D11E2
B3D14E1
- Introduce insoluble sediment are known as residue.
Week 22 
30 Jun – 04 Jul 2014
1.5: Analysing acid and alkali.
a. Identify the properties of acid and alkali.
b. State that acid and alkali only show their properties in the presence of water.
c. Explain through examples the definition of acid and alkali.
d. Identify the substances, which are acidic or alkaline in daily life.
e. State the uses of acid and alkali in daily life.
f. Explain the meaning of neutralization.
g. Write an equation in words to describe the neutralisation process.
h. Explain through examples the uses of neutralisation in daily life.
B4D12E1
B4D12E1
B4D12E1
B3D15E1
B3D15E2
CAUTION:
- Chemicals in the laboratory should not be tasted.
- Use only dilutes acid and alkali.
- Do not use active metals such as Potassium and Sodium in the reaction with acid.
Week 23 
07 – 11
Jul 2014
1.6: Analysing the method of water 
       purification.
a. List the natural sources of water.
b. State the reasons for water purification.
c. Describe the various types of water purification.
d. Compare the strengths and weaknesses of the various types of water purification.
B3D16E1
B3D16E2
B4D13E1
B4D13E1
- Interesting issues can be discussing in the class such as the latest developments in water purification e.g. Ultra-violet treatment.
Week 24
14 – 18 Jul 2014
1.7: Analysing the water supply 
       system
1.8: Understanding the preservation of 
       water quality.
a. Describe how the water supply system works.
b. Explain ways to save water.
a. Give examples of water pollutants.
b. Explain the effect of water pollution on living things.
c. Explain ways to control water pollution.
d. Explain ways to preserve water and its quality.
B3D16E3
B6D4E1
Week 25
21 – 25 Jul 2014
Learning Area 2: Air Pressure.
2.1: Understanding air pressure.
a. Explain the existence of air pressure with reference to the Kinetic Theory.
b. Explain the factors affecting air pressure.
B4D14E1
28-29 Jul 2014
CUTI  HARI  RAYA PUASA
Week 26
30 Jul -1
OG0S 2014
2.2: Applying the principle of air 
       pressure in daily life.
a. Explain with examples things that use the principle of air pressure.
b. Generates ideas to solve problems using the principle of air pressure.
c. Relate the safety measures taken when using gas under high pressure.
B3D17E1
B3D17E2
CAUTION:
- Do not place tank-containing gas under high pressure near heat.
Week 27
4 – 8 Ogos 2014
THEME: FORCE AND MOTION.
Learning Area 1: Dynamics.
1.1: Understanding force.
1.2: Understanding the measurement 
       of force.
a. State that a force is a push or a pull.
b. Explain the effects of forces and the various types of forces.
a. State the unit of force.
b. Explain how a spring balance works.
c. Measure the magnitude of force.
B4D15E1
B1D3E1
Week 28
11 – 15 Ogs 2014
1.3: Application of frictional force.
a. Explain with examples the existence of frictional force.
b. State the direction and the magnitude of frictional force.
c. Carry out an experiment to show how different types of surfaces affect frictional force.
d. Explain the advantages and disadvantages of friction.
e. Explain ways to increase friction.
f. Explain ways to reduce friction.
g. Explain with examples the application of friction in daily life.
B5D6E1
B3D18E1
- Ignore static frictional force.
Week 29 
18 – 22 Ogs 2014
1.4: Application of work.
1.5: Application of power.
1.6: Analysing the importance of force 
       in life.
a. Explain with examples how work is done.
b. State the unit of work.
c. Calculate the work done.
a. State the meaning of power.
b. State the unit of power.
c. Calculate power on the work done.
a. Describe how life will be if force does not exist.
B3D19E1
B4D16E1
B4D16E1
WORK (J):
= FORCE (N) X
DISTANCE (m)
POWER (W):
Week 30
25 – 29 Ogs 2014
Learning Area 2: Support and Movement.
2.1: Understanding the support systems in animals.
a. Explain the support system in vertebrates and the various support systems in invertebrates.
b. Compare and contrast the support systems between land and aquatic vertebrates.
c. Compare and contrast the support system between land and aquatic invertebrates.
B3D20E1
B4D17E1
- For invertebrates, introduce exoskeleton, endoskeleton hydrostatics skeleton.
31 Ogs 2014
CUTI SAMBUTAN HARI KEBANGSAAN
Week 1
1-5  Sept. 2014
2.2: Understanding the support 
       systems in plants.
2.3: Appreciating the support systems 
       in living things.
a. Explain the various support systems in woody and non-woody plants.
b. Classify plants based on their support systems.
a. Justify the importance of the support system to living things.
- Features that help non-woody plants include tendrils, thorns, and air sacs in aquatic plants.
Week 32
08 – 12 Sep 2014
THEME: TECHNOLOGY AND INDUSTRIAL DEVELOPMENT IN SOCIETY
Learning Area 1: Stability.
1.1: Understanding that the centre of 
       gravity affects stability. 
1.2: Appreciating the importance of 
       stability.
a. Determine the point of equilibrium in regular and irregular shapes.
b. Relate the point of equilibrium as the centre of gravity of objects.
c. Relate the centre of gravity to the stability of objects.
a. Suggest ways to improve the stability of objects around them.
b. Explain with examples the application of stability in life.
B4D18E1
B4D18E2
B3D21E1
B6D5E1
13 – 21 Sep 2014
CUTI PERTENGAHAN SEMESTER
Week 33
22 – 26 Sep 2014
Learning Area 2: Simple Machine.
2.1: Analysing levers.
Load (N) X Distance of the load from fulcrum (m) = Force (N) X Distance of the force from the fulcrum (m).
a. List things around them that use the principle of the lever.
b. State what a lever can do.
c. Identify load, force and fulcrum in the lever.
d. Classify levers.
e. Explain what is meant by the moment of a force.
f. Solve problems related to levers.
B1D4E1
B3D22E1
B3D22E2
B3D22E3
B6D6E1
- Applying of using the force can be seen in the action of open the door, use a wrench to loosen a nut.
- This action causes a turning effect to accomplish the desired task. The turning effect is called the moment of a force.
Week 34
29  Sep –
3 Oct  2014
2.2: Appreciating the innovative 
       efforts in the design of machine to 
       simplify work.
a. Design or improve devices that use the principle of a lever.
Week 35   TO 38 
6 – 31 Oct 2014
REVISION WEEKS FOR FORM 1 & FORM 2.
Week 39
3 – 21 Nov 2014
FORM 1 & FORM 2 FINAL EXAMS.

No comments:

Post a Comment