TARIKH : 23.3.2015
HARI : ISNIN
SAINS
| |
KELAS
|
3D(12.50-2.00)
3B(4.35-5.10)
3H(5.10-6.20)
|
Tempat
|
Makmal B
|
Bidang Pembelajaran
| |
Objektif Pembelajaran
| |
Hasil Pembelajaran
| |
Aktiviti Pembelajaran
|
Pembetulan kertas ujian
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja ,Kertas ujian
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
3B-6 orang sahaja yang lulus
3D-Hanya seorang saja yang lulus
3H-Semua pelajar gagal
Perlu lebih banyak latihan dan bimbingan
|
SAINS
| |
KELAS
|
2G(2.00-3.10)
|
Tempat
|
Makmal Biologi
|
Bidang Pembelajaran
|
Bab 2 Nutrisi
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa kelas-kelas makanan
|
Hasil Pembelajaran
|
Menjalankan aktiviti untuk menguji kanji (larutan iodin),glukosa (larutan Benedict),protein (bahan uji Millon) dan lemak (ujian alkohol-emulsi).
|
Aktiviti Pembelajaran
|
Menguji kanji, glukosa, protein dan lemak.
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
Objektif tercapai
|
TARIKH : 24.3.2015
HARI : SELASA
SAINS
| |
KELAS
|
2A(12.50-2.00)
|
Tempat
|
Makmal Biologi
|
Bidang Pembelajaran
|
Bab 2 Nutrisi
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa kelas-kelas makanan
|
Hasil Pembelajaran
|
Menjalankan aktiviti untuk menguji kanji (larutan iodin),glukosa (larutan Benedict),protein (bahan uji Millon) dan lemak (ujian alkohol-emulsi).
|
Aktiviti Pembelajaran
|
Menguji kanji, glukosa, protein dan lemak.
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
Objektif tercapai
|
SAINS
| |
KELAS
|
3B(2.00-3.10)
|
Tempat
|
Makmal B
|
Bidang Pembelajaran
|
Pembiakan
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa kitar haid
|
Hasil Pembelajaran
|
Murid boleh:
· memerihalkan maksud haid.
· memerihalkan maksud kitar haid.
· memerihalkan perubahan dinding uterus semasa kitar
haid.
· menghubungkait fasa subur kitar haid dengan persenyawaan.
· menerangkan kepentingan menjaga kebersihan diri semasa haid.
|
Aktiviti Pembelajaran
|
Membincangkan perkara berikut:
a) Haid dan kitar haid.
b) Perubahan dinding uterus semasa kitar haid.
c) Hubungan antara fasa subur dalam kitar haid dengan
persenyawaaan.
d) Kepentingan menjaga kebersihan diri semasa haid
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
Objektif tercapai.
|
TARIKH : 24.3.2015
HARI : RABU
SAINS
| |
KELAS
|
3D(12.5-1.25)
3H(2.00-3.10)
|
Tempat
|
Makmal B
|
Bidang Pembelajaran
|
Pembiakan
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa kitar haid
|
Hasil Pembelajaran
|
Murid boleh:
· memerihalkan maksud kitar haid.
· memerihalkan perubahan dinding uterus semasa kitar
haid.
· menghubungkait fasa subur kitar haid dengan persenyawaan.
· menerangkan kepentingan menjaga kebersihan diri semasa haid.
|
Aktiviti Pembelajaran
|
Membincangkan perkara berikut:
a) Haid dan kitar haid.
b) Perubahan dinding uterus semasa kitar haid.
c) Hubungan antara fasa subur dalam kitar haid dengan
persenyawaaan.
d) Kepentingan menjaga kebersihan diri semasa haid
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
3D- Objektif tercapai.
3H-30 % dapatmenyatakan maksud haid dan perubahan pada
dinding uterus
|
SAINS
| |
KELAS
|
2G (3.25-4.35)
2A(4.35-5.10)
|
Tempat
|
Makmal Biologi
|
Bidang Pembelajaran
|
Bab 2 Nutrisi
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa kelas-kelas makanan
|
Hasil Pembelajaran
|
1.Menyatakan faktor yang mesti dipertimbangkan apabila merancang
gizi seimbang.
2.Menerangkan bagaimana faktor
berkenaan memberi kesan kepada gizi seimbang.
|
Aktiviti Pembelajaran
|
a)Apa maksud diet seimbang.
b) Faktor yang menentukan gizi seimbang seseorang: umur, saiz,
jantina, pekerjaan, iklim, keadaan kesihatan.
c) Mengumpul pembungkus makanan yang menunjukkan nilai kalori
makanan dan membuat senarai untuk menunjukkan nilai kalori bagi
setiap jenis makanan.
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja .kertas ujian
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
Objektif tercapai
|
TARIKH : 25.3.2015
HARI : KHAMIS
SAINS
| |
KELAS
|
3B(2.00-3.10)
3D(3.25-4.34)
|
Tempat
|
Makmal B
|
Bidang Pembelajaran
|
Pembiakan
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa persenyawaan dan kehamilan
|
Hasil Pembelajaran
|
Murid boleh:
· memerihalkan persenyawaan dalam manusia.
· mengenal pasti lokasi penempelan embrio.
· memerihalkan perkembangan zigot kepada embrio seterusnya menjadi fetus hingga kelahiran.
|
Aktiviti Pembelajaran
|
Membincangkan perkara berikut dengan menggunakan gambar rajah, carta, model, video atau perisian komputer:
a) Lokasi penempelan embrio.
b) Perkembangan zigot kepada embrio seterusnya menjadi
fetus hingga kelahiran
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
Objektif tercapai
|
SAINS
| |
KELAS
|
2G(5.10-6.20)
|
Tempat
|
Makmal Biologi
|
Bidang Pembelajaran
|
Bab 2 Nutrisi
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa kelas-kelas makanan
|
Hasil Pembelajaran
|
1.Menyatakan kuantiti tenaga dalam setiap gram karbohidrat,
protein dan lemak.
2.Menganggar kalori makanan yang diambil dalam setiap hidangan
|
Aktiviti Pembelajaran
|
1.Membincangkan untuk menganggar nilai kalori makanan dalam satu
hidangan.
2. Merancang gizi seimbang untuk satu hari (sarapan, makan
tengahari dan makan malam).
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja .kertas ujian
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
Objektif tercapai
|
TARIKH : 26.3.2015
HARI : JUMAAT
SAINS
| |
KELAS
|
3H(2.00-2.35)
|
Tempat
|
Makmal B
|
Bidang Pembelajaran
|
Pembiakan
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa persenyawaan dan kehamilan
|
Hasil Pembelajaran
|
Murid boleh:
· memerihalkan persenyawaan dalam manusia.
· mengenal pasti lokasi penempelan embrio.
· memerihalkan perkembangan zigot kepada embrio seterusnya menjadi fetus hingga kelahiran.
|
Aktiviti Pembelajaran
|
Membincangkan perkara berikut dengan menggunakan gambar rajah, carta, model, video atau perisian komputer:
a) Lokasi penempelan embrio.
b) Perkembangan zigot kepada embrio seterusnya menjadi
fetus hingga kelahiran
|
Bahan PdP
|
Buku Teks,Buku Kerja
|
Nilai Murni
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Refleksi
|
40% pelajar dapat menyatakan persenyawaan dalam manusia
dan mengenalpasti lokasi penempelan embrio
|
SAINS
| |
KELAS
|
2A(2.35-3.45)
|
Tempat
|
Makmal Biologi
|
Bidang Pembelajaran
|
Bab 2 Nutrisi
|
Objektif Pembelajaran
|
Menganalisa kelas-kelas makanan
|
Hasil Pembelajaran
|
1.Menyatakan kuantiti tenaga dalam setiap gram karbohidrat,
protein dan lemak.
2.Menganggar kalori makanan yang diambil dalam setiap hidangan
|
Aktiviti Pembelajaran
|
1.Membincangkan untuk menganggar nilai kalori makanan dalam satu
hidangan.
2. Merancang gizi seimbang untuk satu hari (sarapan, makan
tengahari dan makan malam).
|
Buku Teks,Buku Kerja .kertas ujian
| |
Bahan PdP
|
Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.
|
Nilai Murni
|
Objektif tercapai
|
Refleksi
|
Objektif tercapai
|